Thursday, 2024-04-25, 9:49 PM

NIHIL

Main | Registration | Login
Welcome Guest
RSS
My articles [1]
Noteaza site-ul meu
Total of answers: 10
  • Create your own site

  • Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0

    Publisher


    Main » Articles » My articles

    ALPINISMUL, UN ALT STIL DE ABORDARE
    Escalada este un sport tehnic atit prin miscarile pe care sportivul le executa pe stinca, cit si datorita echipamentului pe care acesta il foloseste pentru a se asigura ca o eventuala cadere nu il va rani. Astfel, intotdeauna vor fi antrenate in acest sport doua persoane. Cataratorul e cel care urca folosindu-se de prizele naturale pe care le gaseste in perete (praguri, muchii, alveole etc.), iar celalalt, secundul, este cel care face filajul (folosind un dispozitiv conceput special in acest scop), el fiind, practic, responsabil cu sustinerea cataratorului in cazul in care acesta, din diverse motive, cade. Cei doi sint legati unul de celalalt printr-o coarda dinamica de alpinism, care sub sarcina (in cazul unei caderi) se alungeste preluind astfel din socul pe care cataratorul ar trebui sa il suporte. De obicei, cind se termina traseul (care foarte rar este mai lung de 30 de metri) cataratorul trece coarda cu care e legat printr-o carabiniera, urmind a fi coborit usor de catre secund pina la nivelul solului.
    Trebuie mentionat ca escalada este considerata un sport extrem, fiind bine, astfel, ca inaintea inceperii practicarii lui sa se treaca printr-o faza de initiere.
    Pentru a practica acest sport, orice persoana are in primul rand nevoie de imbracaminte si incaltaminte adecvata, apoi de piolet, coltari, echipament de bivuac, si de un simt al observatiei dezvoltat, care sa ii permita sa citeasca semnele muntelui.
    In general alpinistii sunt niste oameni pasionati. Acest sport are o capacitate fantastica de “fidelizare” a “clientelei”. Este totusi un sport scump dat fiind faptul ca atunci cand vine vorba de siguranta, echipamentele nu trebuie sa faca rabat de la calitate si rezistenta. De aceea ele nu fac rabat nici de la pret, un echipament complet fiind destul de costisitor. Deplasarile necesita un buget generos iar daca experienta nu este definitivata, niste cursuri de pregatire sunt mai mult decat recomandate.
    “Intre suisuri si coborasuri se dezvolta un alt stil de a aborda viata”

    In a doua jumatate a secolului XVIII, mai exact in data de 8 august 1786, savantul Horace Benedict de Saussure a oferit un premiu primilor oameni care au reusit sa ajunga pe varful Mont Blanc si anume Jaques Balmat si Michel Paccard. Aceasta zi este considerata ca fiind “ziua de nastere” a sportului numit alpinism, care consta in ascensiuni montane, mai exact in escaladarea partilor mai dificile ale muntelui. De-a lungul timpului, au aparut multe ramuri ale acestui sport; de la simpla drumetie montana pana la adevarata catarare pe drumuri greu accesibile, in orice anotimp, pe orice vreme. Dintre cele mai cunoscute ramuri enumeram escalada, drumetia, ascensiunea, catararea, trekking-ul (pe poteci), hiking-ul (in afara potecilor).

    Unde te cateri?

    In tara noastra, alpinismul se practica in foarte multe regiuni. Dar exista locuri unde acest sport se practica in formele sale de performanta. Cunoscatorii au auzit cu siguranta de "Albastra", "Sperante", "Memorial", peretele Galbinele sau creasta Fagarasului.
    In strainatate, “paradisul” est-europenilor este Croatia, mai exact Coasta Dalmata. Spania, cu ai ei Pirinei reprezinta un alt punct cheie al alpinismului european. La fel si Alpii, ai caror trasee atrag anual milioane de cataratori.
     
    Category: My articles | Added by: nihilrock6er (2008-11-17) | Author: NIHIL E W
    Views: 353 | Comments: 1 | Rating: 3.0/2
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Copyright MyCorp © 2024